چرا دلواپسان در برابر تحريم ايران توسط روسيه ساکتند؟
شنبه 12 خرداد 1397 - 10:57:49 AM
چه خبر - با خروج ترامپ از برجام برگ جديدي از تعامل بين ايران و توتال گشوده شد

خروج ترامپ از برجام و اعمال تحريم‌هاي جديد عليه ايران که مقدمه زمزمه‌هاي خروج اجباري توتال از فاز 11 پارس جنوبي شده، فصل جديدي براي برخي افراد در پرونده مخالفت بي چون و چرا با اين شرکت غربي باز کرده است تا اينبار حق به جانب‌تر از گذشته پاي مخالفت خود بايستند، غافل از اينکه در گرد و خاکي که خودشان براي توتال ايجاد کرده‌اند شرکت‌هاي خارجي ديگر که تعامل نفتي خود با ايران را تعليق کردند، گم شده اند؛ شرکت هايي که هرچند در ظاهر خود را دوست و رفيق ايران نشان داده‌اند اما شايد چون غربي نيستند، رفتنشان باعث نشده اسمشان دهان به دهان مخالفان بچرخد.
مذاکرات با شرکت توتال به منظور تهيه توافقنامه نهايي (HOA) جهت توسعه و بهره‌برداري فاز 11 پارس جنوبي در قالب قراردادهاي جديد نفتي ايران از اوايل ارديبهشت‌ ماه سال 1395 آغاز و رئوس توافق در تاريخ 18 آبان همان سال بين شرکت ملي نفت ايران و مشارکت توتال CNPCI و پتروپارس به امضاء رسيد. در مشارکت مذکور، توتال رهبري مشارکت را عهده‌دار شد و قبول کرد که با سهم 50.1 درصدي، اپراتور فاز 11 پروژه پارس جنوبي شود. شرکت نفت دولتي چين، سي‌ان‌پي‌سي و پتروپارس ايران نيز به عنوان شرکاي توتال در اين پروژه انتخاب شدند.
قرارداد مذکور که کوهي از مخالفت را به دوش مي‌کشيد، در 12 تيرماه سال گذشته امضا شد و با اينکه تاييد قرارداد توتال در هيات عالي نظارت بر منابع نفتي بعد از حاشيه‌ها و انتقادات فراوان، از سوي محمدباقر نوبخت، سخنگوي دولت به صورت رسمي اعلام و کار توتال رسما در ايران آغاز شد اما برخي همچنان از مواضع خود کوتاه نيامدند و اين قرارداد را خيانت به کشور مي‌دانستند. کارشکني آن‌ها تا جايي ادامه پيدا کرد که بيژن زنگنه، وزير نفت آن را بيمارگونه دانست.
بازخواني صحبت‌هاي مسئولان ذيربط در طول يکسال گذشته حاکي از آن است که توتال پاي تعهد خود ايستاده بود و کار خود را طبق روال انجام مي‌داد. آغاز اجراي قرارداد، ساخت اولين جکت فاز 11 پارس جنوبي توسط شرکت‌هاي ايراني، شروع به کار دفتر توتال در ايران، انجام کار توتال در فاز 11 طبق زمان بندي، برگزاري مناقصه، هزينه 90 ميليون دلاري توتال در فاز 11 از جمله مهم‌ترين اين اقدامات بود.
با خروج ترامپ از برجام برگ جديدي از تعامل بين ايران و توتال گشوده شد و زمزمه‌هاي رفتن توتال به گوش رسيد. اين شرکت در بيانيه‌اي اعلام کرد درخواست معافيت فعاليت در ايران را به آمريکا داده است که اگر آمريکا موافقت نکند، از اين توافق خارج خواهد شد. از سوي ديگر زنگنه اعلام کرده توتال 60 روز فرصت دارد با دولت آمريکا مذاکره کند. دولت فرانسه نيز در اين 60 روز مي‌تواند با دولت آمريکا براي ماندن توتال در ايران مذاکراتي انجام دهد.
اين اتفاقات باعث شده مخالفان باز هم آجر روي آجر بگذارند تا ديوار مخالفت‌ بالا رود اما کسي نيم نگاهي هم به تصميم شرکت لوک اويل روسيه که دومين توليدکننده بزرگ نفت در روسيه است درمورد ايران ندارد. اين شرکت اخيرا اعلام کرده که در حال حاضر به دليل تهديد تحريم‌هاي آمريکا عليه کمپاني‌ها تصميم ندارد بر اساس طرح‌هاي توسعه پروژه‌ها در ايران عمل کند. با توجه به آخرين تحولات، خيلي زود است برنامه‌هايمان را در مورد ايران اعلام کنيم؛ در حال حاضر همه چيز را متوقف کرده‌ايم.
اين درحالي است که در ماه‌هاي اخير و قبل از خروج ترامپ از برجام، شاهد پررنگ شدن نقش شرکت‌هاي روسي در نفت ايران بوديم. به طوري که تقريبا در مطالعه هر ميدان نفتي ايران يک شرکت روسي پاي ثابت بود. تمايل روس‌ها براي حضور در صنعت نفت ايران غير قابل انکار بود، به طوريکه يوري اوشاکوف، دستيار رئيس جمهوري روسيه اخيرا اعلام کرده بود که شرکت‌هاي نفت و گاز اين کشور مي‌توانند بيش از 50 ميليارد دلار در توسعه ميدان‌هاي نفت و گاز ايران سرمايه‌گذاري داشته باشند.
به گفته وي، انرژي اميدوارکننده‌ترين حوزه براي همکاري ميان روسيه و ايران است؛ شرکت‌هاي پيشتاز نفت و گاز روسيه، همچون گازپروم، گازپروم نفت، روسنفت، لوک اويل، زاروبژنفت و تاتنفت به طور ساختارمند توسعه ميدان‌ها را در ايران بررسي مي‌کنند.


seeemorgh.com/news
منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/114664/چرا دلواپسان در برابر تحريم ايران توسط روسيه ساکتند؟
بستن   چاپ