فايده تشعشعات ماوراءبنفش آقتاب براي انسان!!
شنبه 12 خرداد 1397 - 9:08:37 AM
چه خبر - قرار گرفتن در معرض آفتاب، ما را باهوش‌تر مي کند

تشعشعات ماوراءبنفش آقتاب عامل اصلي ابتلا به سرطان پوست است، اما مي‌تواند مزايايي نيز داشته باشد از جمله توليد ويتامين ضروري D و بهبود خلق و خو. گزارشي که به تازگي در مجله Cell منتشر شده، نشان مي‌دهد اين تشعشعات، در بهبود يادگيري و قدرت حافظه نيز موثرند.

محققان کشف کرده‌اند تماس موش‌ها با نور UV با فعال‌سازي مسيرهاي مولکولي مربوط به توليد گلوتامات در مغز، قدرت يادگيري و حافظه را افزايش مي‌دهد.
"آندرج اسلومينسکي" درماتولوژيست، از دانشگاه آلاباما که در اين تحقيق مشارکت دارد، مي‌گويد: اين مسئله براي دانشمندان جالب توجه است، زيرا نشان مي‌دهد فرضياتي که به تازگي در خصوص قدرت اشعه ماوراءبنفش در تنظيم عملکرد مغز مطرح شده، درست است.
"ارتين اشتين هاف" از مرکز مهندسي زيست پزشکي دانشگاه دوبلين که بخشي از اين کار تحقيقاتي را بر عهده داشته نيز مي‌گويد: مشاهدات ما نشان مي‌داد تماس اندک با UV، با توليد اوروکانيک‌اسيد مولکلولي مرتبط است. بنابراين، اين فرضيه مطرح شد که اين مولکول احتمالا وارد مغز مي‌شود و با رهاسازي گلوتامات، نورون‌هاي گلوتامينرژيک را فعال و توانايي يادگيري را بهتر مي‌کند.
محققان دانشگاه علوم و تکنولوژي چين که سرپرستي اين تحقيق را برعهده داشته‌اند، ضمن کاربرد روش‌هاي اسپکترومتري که به تازگي براي آناليز محتواي مولکولي نورون‌ها ارائه شده، متوجه شدند اورگانيک‌اسيد به طرز غيرمنتظره‌اي در اين نورون‌ها وجود دارد. اورگانيک ‌اسيد مولکول کمتر شناخته‌شده‌اي است که در پوست، در پاسخ به نور UV توليد مي‌شود.
وي زيونگ، سرپرست اين تحقيق مي‌گويد: اين واقعا شگفت‌انگيز بود، زيرا ما همه مقالات را بررسي کرديم و هيچ گزارشي مبني بر وجود اين مولکول کوچک در سيستم عصب مرکزي نيافتيم.
فرضيه اين بود که آيا نور UV مي‌تواند مقدار اورگانيک‌ اسيد را در مغز افزايش دهد. به همين منظور، محققان موش‌ها را در معرض دوز پايين تشعشعات UVB خورشيد قرار دادند. دو ساعت تماس با اين اشعه در انسان‌ها موجب بروز آفتاب‌سوختگي مي‌شود. پس از آن، سلول‌هاي مغز موش‌ها را با اسپکترومتري جرمي بررسي کردند و دريافتند مقدار اورگانيک‌ اسيد در نوورن‌هاي مغز موش‌ها در اثر تماس با نور افزايش مي‌يابد.
اورگانيک ‌اسيد با جذب نور UV، از پوست در برابر تشعشعات مضر خورشيد محافظت مي‌کند. اما در کبد و ديگر بافت‌هاي پيراموني، يک مولکول حد واسط است که در مسيرهاي متابوليکي که هيستيدين را به گلوتامات تبديل مي‌کنند، نقش دارد. با توجه به نقش گلوتامات در مغز به عنوان يک انتقال‌دهنده عصبي تحريک‌شونده، محققان دريافتند افزايش اورگانيک‌ اسيد در نورون‌ها در اثر تماس با نور UV مي‌تواند با افزايش توليد گلوتامات همراه باشد.
محققان نشان دادند که نور UV انتقالات الکتريکي بين نورون‌هاي گلوتامينرژيک را افزايش مي‌دهد. با غيرفعال کردن فعاليت آنزيم اوروکاناز که اورگانيک ‌اسيد را به گلوتامات تبديل مي‌کند، اين اثر متوقف مي‌شود. اين موضوع نشان مي‌دهد که اسيد ‌اورگانيک، در افزايش فعاليت گلوتامينرژيکي مغز، نقش واسطه دارد.
در نهايت مشخص شد موش‌هايي که در معرض UV قرار گرفته‌اند، در کارهايي که با يادگيري حرکتي و حافظه شناختي مرتبط است بهتر از موش‌هاي شاهد عمل مي‌کنند.


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/114650/فايده تشعشعات ماوراءبنفش آقتاب براي انسان!!
بستن   چاپ