پيروزي مقتدي صدر جايگاه ايران در عراق را لرزاند؟
پنجشنبه 3 خرداد 1397 - 3:47:12 PM
چه خبر - مقتدي صدر تمايل به تعامل با ايران دارد، اما نوع دوستي و کنش او با ديگران متفاوت است

شرايط سياسي عراق پس از انتخابات و مشخص شدن نتايج آن روند پيچيده اي را به خود گرفته است. هر چند اين انتخابات در عراق اولين حضور مردم کنار صندوق هاي راي پس از خروج داعش است اما، پيروزي جريان صدر نيز معادلات را به هم ريخته است.
انتخابات پارلمان در عراق با مشارکت و اقبال گسترده مردم مواجه نشد و اين دليل قاطعي براي اعتراض مردم عادي به شخصيتهاي مسلط بر قدرت و دولت و در نهايت، نااميدي از قدرت انها براي ايجاد تغييرات از طريق انتخابات است.
در اين بين، نشانه اي دال بر تشکيل ائتلافي گسترده که راه بر نقش مقتدي صدر در تشکيل دولت جديد سد کند، ديده نمي شود.
برخي ناظران عقيده دارند پيشتازي جريان سائرون به رهبري صدر، جايگاه ايران در بغداد را لرزاند، اما واقعيتي که وجود دارد آن است که تمام دولتهايي که در عراق پس از حمله آمريکا در سال 2013 روي کار آمدند، غيرمستقيم زاده نوعي تفاهم بين قدرت هاي خارجي حاضر در اين کشور بوده اند.

چشم ها به مقتدي و ايران دوخته شده است

هرچند برخي تلاش ها براي شکراب کردن رابطه جريان صدر با ايران از همان ساعات نخست پيروزي در انتخابات عراق آغاز شد اما مقتدي صدر و همراهانش تا کنون دست رد به اين فشارهاي داخلي و خارجي زده اند.
در اين رابطه ضياء الاسدي مسوول دفتر سياسي جريان صدر عراق به رهبري مقتدي صدر در گفتگو با شبکه الميادين درخصوص اظهارت اخير مقامات آمريکايي در مورد ايران گفته است« جريان صدر و ساير شرکاي عراقي، اين همه مبارزه و فداکاري نکردند که امروز بخواهند سرتسليم در برابر اميال و خواسته هاي آمريکا فرود آورند.»
مسوول دفتر سياسي جريان صدر مي گويد«جمهوري اسلامي ايران کشور همسايه ماست و با هم منافع مشترک تاريخي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و تجاري داريم و ما هرگز ديکته هاي ديگران را در اين خصوص نخواهيم پذيرفت.»
الاسدي البته اين را هم تاکيد کرده است که« سياست عراق بايد تنها بر اساس يک معيار تعيين شود و آن منافع عراق و نيز منافع کشورهاي همسايه و داشتن روابط متوازن با آنهاست و پذيرش خواسته هاي آمريکا جايگاهي براي ما ندارد.همه مي دانند که خواسته ها و اميال آمريکا حد و مرزي ندارد و نه تنها ربطي به منافع ملت ها ندارد بلکه حتي گاهي مخالف منافع خود ملت آمريکا و تنها در راستاي منافع شرکت هاي توليد اسلحه و نفت و لابي صهيونيستي است.»

نگاه مقتدي صدر به رابطه با ايران

سيدمقتدي صدر، حداقل دو بار تاکيد کرده که ايران را دوست مي‌داند نه دشمن. يک‌بار همين چند روز قبل، وقتي گفت تمامي کشورهاي همجوار با عراق، دوست عراق هستند نه دشمنش. بار ديگر هم در قالب بيانيه 29 ماده‌اي براي آشتي ملي در سال 95 که خواستار خروج دوست (ايران) و دشمن (آمريکا) از عراق شد. تلقي دوستي او البته متفاوت از ديگران است.

ايران در کنار عراق خواهد ماند اگر...

روند انتخاب نخست وزير که ديدارها و رايزني بين گروهها از هم اکنون شروع شده، تا سه الي چهار ماه آينده ادامه خواهد داشت. با اينکه برخي نامها براي پست نخست وزيري مطرح است اما انتخاب وزرا و پستهاي کليدي نيز از موضوعاتي است که در هفته ها و ماههاي اينده روي آن بحث خواهد شد تا نتيجه لازم بدست بيايد.
در اين بين بازيگران منطقه اي و بين المللي از جمله عربستان، ايران، امريکا و حتي روسيه تلاش دارند روي اين رايزني ها تاثير بگذارند. اما چيزي که مشخص است اين است که نوع روابط ايران با عراق با روابط ديگر کشورها با اين کشور متفاوت است.
ايران نه تنها به دنبال سهم خواهي و دخالت نيست بلکه آن چه در دوره قبل از انتخابات ديديم، حاضر است در کنار عراقي ها با داعش بجنگد. نوع حضور سردار سليماني در عراق در جهت ثبات عراق و کمک به روند اين موضوع است. اين روند را در تاثير سردار سليماني براي گذشت از بحران همه پرسي اقليم کردستان مشاهده کرديم. حال اگر مقتدي صدر اين درخواست را داشته باشد ايران همچنان در کنار ان است، در غير اين صورت همسايه دوست و برادر عراق خواهد ماند.


منبع: namehnews.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/112985/پيروزي مقتدي صدر جايگاه ايران در عراق را لرزاند؟
بستن   چاپ