هشدار نسبت به افزايش تجرد قطعي دختران در ايران
چهارشنبه 2 خرداد 1397 - 12:11:02 AM
چه خبر - افسردگي در انتظار مجردها

عاليه شکربيگي (دبير کارگروه خانواده سالم معاونت امور زنان و خانواده رياست جمهوري) درباره تجرد قطعي برخي دختران به خبرنگار ايلنا گفت: به طور کلي تجرد قطعي دختران در ايران افزايش پيدا کرده است، اما نمي‌‌توان آن را به طبقه خاصي از جامعه نسبت داد. در واقع بحث تجرد قطعي در ميان تمام طبقات جامعه با تغييرات نگرشي صورت گرفته است. بايد ديد نگرش اين افراد به زندگي دقيقا چگونه است؟
تجرد قطعي يعني زماني که انسان شرايط مناسب‌ سني براي ازدواج را از دست مي‌دهد. البته شايد امکان ازدواج داشته باشد، اما ديگر امکان باروري وجود ندارد. يکي ديگر از دلايل تجرد قطعي، مضيقه در ازواج است. يعني تاکنون شخصي که ايده آل‌هاي مورد نظر آن‌ها را داشته باشد، هنوز پيدا نشده است.
مدير گروه علمي تخصصي خانواده در انجمن جامعه شناسي ايران در پاسخ به اين سوال که آيا اين مساله در خانواده‌هاي سنتي بيشتر است يا در خانواده‌هاي مدرن؟ گفت: نمي‌توان قضاوتي در اين زمينه داشت. ما در مواردي شاهد بوده‌ايم که در خانواده‌هاي سنتي و حتي روستاها تجرد قطعي ديده شده است. اين معضل مربوط به امروز و ديروز نيست، در واقع سال‌هاست زير پوست خانواده‌ها اتفاق مي‌افتد و حالا خودش را نشان داده است. بنابراين نمي‌توان به طور دقيق مشخص کرد تجرد قطعي در چه خانواده‌هايي بيشتر و در چه خانواده‌هايي کمتر است.
شواهد نشان مي‌دهد؛ تجرد قطعي دختران و حتي پسران در خانواده‌هاي سنتي، سرمايه گذار، مدرن و پست مدرن وجود دارد، اما نکته قابل توجه اين است که سن تجرد قطعي بين 40 تا 50 سالگي است يا در واقع سني که باروري از دست مي‌رود.
اين جامعه‌شناس با بيان تاثير ازدواج‌هاي ناموفق يک خانواده بر تجرد قطعي ديگر اعضاي خانواده توضيح داد: اين مساله نسبت به تغيير نگرش پديده ازدواج به وجود آمده‌است. فرض کنيد در يک خانواده دو ازدواج صورت گرفته است، نفر سوم وقتي مي‌بيند مسائل و مشکلات آن افراد خيلي زياد است، ديگر دنبال بحث ازدواج نيست. بنابراين بخشي از آن مربوط به تغييرات نگرشي و ارزشي است که در دختران ما رخ داده است.
يکي ديگر از مسائلي که در اين زمينه مي‌تواند تاثيرگذار باشد، مضيقه در انتخاب موردهاي مناسب است. فرض کنيد دختران هميشه دنبال اين بوده‌اند که مورد خوب پيدا شود. هميشه وسواس گونه عمل کرده‌اند و انتظار داشتند شخص همه معيارهاي او را داشته باشد، در حالي که ما نمي‌توانيم يک فرد را صد درصد ايده آل بدانيم.
شکربيگي در خصوص مساله سومي که در تجرد قطعي تاثير گذار است، گفت: توانمندي‌هاي مالي و اقتصادي دختران نقش به‌سزايي در اين مساله دارد. در صورتي که يکي از دلايل ازدواج نيازمندي مالي است وقتي اين نياز برطرف مي‌شود، شايد ديگر ازدواج براي برخي جذابيتي نداشته باشد. بايد توجه داشته باشيم در هر مساله اجتماعي ده‌ها دليل موثر است، اما دلايلي که من نام بردم شايد عمده‌ترين دلايل تجرد قطعي در خانواده ايراني باشد. يکي ديگر از عوامل تجرد قطعي، مشکلات اقتصادي بعد از ازدواج است؛ يعني همزمان توانمندي مالي و محروميت مالي مي‌تواند تاثيرگذار باشد.
وي درباره وسواس انتخاب در ميان جوانان دهه شصت گفت: اين وسواس انتخاب در دهه شصتي‌ها بيشتر است، زيرا آن‌ها نسل آرمانگراتري هستند و به دليل همان آرمان‌ها و ايده‌هايي که دارند؛ کمال طلب مي‌شوند. جوانان دهه شصت در مورد انتخاب فردي که مي‌خواهند با آنها زندگي کنند؛ سختگيري مي‌کنند و عمدتا معتقدند؛ شخص مقابل بايد همه شرايط مطلوب را داشته باشد، اگر اين شرايط را نداشته باشد؛ ممکن است از ازدواج کلا صرف‌نظر کنند. بعضي از افراد دهه شصت به زيبايي ظاهري تاکيد داشته‌اند و ظواهر براي دختران و پسران دهه شصت عمدتا مهم بوده است.
اين جامعه‌شناس با اشاره به پيامدهاي مجردي قطعي در دختران، گفت: مهمترين پيامد مي‌تواند احساس تنهايي باشد. انسان‌ها نيازمند داشتن خانواده‌اي هستند که کانوني پرمهر و محبت داشته باشند، از طرفي انسان هميشه جوان نمي‌ماند که تصور کند تا ابد پول و تعاملاتش با او خواهند بود روزي انسان پا به سن سالخوردگي مي‌گذارد و آن زمان پيامد تجرد قطعي خودش را نشان مي‌دهند.
من با افرادي که دچار تجرد قطعي شده‌‎اند؛ صحبت کرده‌ام، آن‌ها مي‌گويند؛ ممکن است به لحاظ اقتصادي همه چيز داشته باشيم، ولي کسي که به عنوان همدم در کنارمان باشد را نداريم. انسان نيازمند تعامل و ارتباط است و اگر آن را نداشته باشد، دچار افسردگي مي‌شود.


منبع: ilna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/112836/هشدار نسبت به افزايش تجرد قطعي دختران در ايران
بستن   چاپ