تاکنون چند شرکت اروپايي مصمم به خروج برجام شدند؟
يکشنبه 30 ارديبهشت 1397 - 12:20:43 AM
چه خبر - 8 شرکت بزرگ اروپايي مصمم به خروج از ايران شدند

به نقل از پايگاه اطلاع‌رساني اتاق بازرگاني ايران، 10 روز پس از اعلام تصميم رئيس‌جمهوري آمريکا درباره خروج از برجام، رئيس کميسيون اتحاديه اروپا اعلام کرد اين اتحاديه براي محافظت از شرکت‌هاي اروپايي در برابر تحريم‌هاي آمريکا عليه ايران قرار است مقررات بازدارنده را به‌اجرا درآورد. اما خبرهايي مبني بر خروج برخي از شرکت‌هاي بزرگ و چندمليتي اروپايي از ايران به گوش مي‌رسد. خروج شرکت‌هاي بزرگي چون توتال، اني، زيمنس، ايرباس، دنيلي، مرسک، ساگا، آليانتس و... از ايران خبرهايي نوميدانه است که قدرت آمريکا را در خنثي‌کردن تلاش‌هاي سياسي اروپا به‌رخ مي‌کشد.
به گزارش روزنامه «گاردين»، «ژان کلود يونکر»، رئيس کميسيون اتحاديه اروپا، اعلام کرده که اين اتحاديه قصد دارد مقرراتي مشابه قانون 1996 را اجرايي کند که مانع از همکاري شرکت‌هاي اروپايي با تحريم‌هايي که آمريکا قرار است عليه ايران وضع کند، شود. يونکر گفت: «ما به‌عنوان کميسيون اروپا وظيفه داريم از شرکت‌هاي اروپايي محافظت کنيم. اکنون لازم است که دست به اقدام بزنيم و به همين دليل است که فرآيند فعال‌سازي "مقررات بازدارنده 1996" را آغاز مي‌کنيم». او که در جريان نشست وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا در صوفيه پايتخت بلغارستان سخن مي‌گفت، در ادامه تأکيد کرد که اين قانون صبح روز جمعه 28 ارديبهشت ــ 18 مه اجرا خواهد شد.
بنا بر آنچه ژان کلود يونکر گفته اعضاي اين اتحاديه در حال وضع قانوني هستند که تحريم‌هاي ثانويه آمريکا عليه شرکت‌هاي اروپايي را به‌دليل همکاري با ايران به‌رسميت نشناسد. اين قانون هيچ دادگاهي را در جهت اعمال جريمه که ممکن است از سوي کاخ سفيد عليه شرکت‌هاي اروپايي به‌منظور انجام تجارت در جمهوري اسلامي ايران وضع کند، به‌رسميت نمي‌شناسد. سخنان او نويد مي‌دهد که بانک سرمايه‌گذاري اروپا، سرمايه‌گذاري شرکت‌هاي اروپايي در ايران را تسهيل بخشد يا شرکت‌هاي کوچک و متوسط تشويق به سرمايه‌گذاري در ايران شوند. بااين‌حال، امانوئل مکرون، رئيس‌جمهور فرانسه در سخناني شرکت‌هاي فرامليتي را از همکاري در اين زمينه به‌تعبيري مستثنا کرد و گفت: «من مديرعامل شرکت توتال نيستم». از سوي ديگر وزارت خزانه‌داري آمريکا 180 روز به بنگاه‌هاي اقتصادي مهلت داده تا ايران را ترک کنند، صرفاً با اعلام اين خبر، خط کشتي‌راني مرسک، بزرگ‌ترين سرويس کانتينري جهان، CMA CGM، Evergreen، صدوهفتاد روز مانده به مهلت ترامپ ايران را ترک کردند.

توتال

شرکت نفت و گاز فرانسوي؛ شرکت توتال با صدور بيانيه‌اي اعلام کرده با توجه به خروج ايالات متحده از برجام و بازگشت تحريم‌هاي ايالات متحده عليه ايران، در صورتي که مورد معافيت قرار نگيرد، مجبور است از پروژه اکتشاف گاز پارس جنوبي خارج شود. 35 درصد سهامداران آمريکايي در اين شرکت سرمايه‌گذاري کرده‌اند؛ همچنين اين شرکت 10 ميليارد دلار دارايي در آمريکا دارد که ترس از بلوکه شدن اين اموال از طرف آمريکا وجود دارد. وزير نفت از امکان جايگزيني توتال فرانسه در فاز 11 پارس جنوبي با شرکت چيني CNPC خبر داد و گفت: «براي خروج توتال از قرارداد جريمه‌اي وجود ندارد؛ اما مبلغي که توتال تاکنون در اين قرارداد هزينه کرده است تا زمان اجراي کار، بازپرداخت نمي‌شود». بيژن زنگنه وزير نفت در حاشيه امضاي موافقتنامه بين المللي توسعه ميدان نفتي کرنج با کنسرسيوم بين المللي پرگس گفته است: «توتال اعلام کرده است اگر آمريکا مجوز معافيت توتال از تحريم‌ها را صادر نکند بر اساس قرارداد، فرآيند خروج از قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي را آغاز مي‌کند.
طبق قرارداد، در صورتي که توتال فرانسه از فعاليت در توسعه فاز 11 پارس جنوبي کنار برود شرکت سي.ان.پي.سي. چين جايگزين آن مي‌شود». زنگنه با بيان اينکه «سي.ان.پي.سي. چين در صورت جايگزيني، سهام توتال را در اختيار مي‌گيرد»، گفت: «در صورت خروج طرف چيني از قرارداد نيز شرکت پتروپارس ايران باقي مي‌ماند».

دنيلي

شرکت فولاد ايتاليايي، توليدکننده فولاد ايتاليايي به‌دنبال خروج آمريکا از برجام، کار براي يافتن پوشش مالي سفارش‌هاي ايران به‌ارزش 1.5 ميليارد يورو (1.8 ميليارد دلار) را متوقف کرد. الساندرو تريويلين، مدير ارشد اجرايي اين شرکت گفته است: «با توجه به خروج آمريکا از اين توافق، بانک‌ها از ترس مواجه شدن با تحريم‌هاي ثانويه، ديگر آماده تأمين سرمايه پروژه‌هاي ايران نيستند». شرکت دنيلي در سال 2016، يک توافقنامه چهارچوب تجاري با ايران به‌ارزش حدود 5.7 ميليارد دلار امضا کرد.

ساگا

شرکتي نروژي که در حوزه انرژي خورشيدي فعال است و در اکتبر 2017 قراردادي به‌ارزش 2.5 ميليارد يورو براي ارائه خدمات انرژي خورشيدي به‌مدت پنج سال با شرکت «توسعه‌دهندگان انرژي امين» امضاء کرده است. اما بعد از اعلام تصميم ترامپ براي خروج از برجام، «گائوت استينکوپف» مدير توسعه شرکت «ساگا» از خروج اين شرکت از ايران خبر داده است.

ايرباس

شرکت اروپايي ايرباس در دسامبر 2016 اعلام کرد که براي تحويل 100 جت به ايران، قرارداد امضاء کرده است و تا کنون تنها 3 فروند جت مسافربري را به اين کشور تحويل داده است.

اني

شرکت ايتاليايي اني در ژوئن 2017 براي مطالعه ميدان‌هاي نفتي و گازي با ايران توافق‌نامه امضاء کردند. اين شرکت تصميم گرفته توافق خود را با ايران لغو کند. «کلوديو دسکالزي»، مدير شرکت اني ايتاليا، در نشست سالانه خود به سهامدارانش گفته که تمام طلب معوق خود از ايران بابت سرمايه‌گذاري‌هاي سال گذشته در اين کشور را از تهران گرفته و قصدي براي اجراي پروژه جديد در ايران ندارد.

مرسک

شرکت دانمارکي مرسک (Maersk) بزرگ‌ترين شرکت کشتيراني جهان روز پنجشنبه 27 ارديبهشت اعلام کرد که کليه فعاليت‌هاي تجاري خود با ايران را متوقف خواهد کرد. به‌گفته محمدحسين داجمر، مديرعامل اسبق کشتي‌راني شرکت‌هاي بزرگي مانند مرسک و مرسي به‌سبب اينکه بازار بزرگي در آمريکا دارند، نگران هستند که مشمول تحريم‌هاي آمريکا شوند.

آليانتس

Allianz شرکت چندمليتي خدمات مالي است، که دفتر مرکزي آن، در شهر مونيخ، آلمان قرار دارد. تمرکز اصلي اين شرکت بر ارائه خدمات بيمه است. در سال 2010 شرکت آليانتس، دوازدهمين شرکت بزرگ خدمات مالي در جهان بوده و در فهرست سال 2010 مجله فوربس، در رتبه 23 از بزرگترين شرکت‌هاي جهان، قرار داشت. سهام شرکت بيمه آليانتس در بازار بورس نيويورک و بورس فرانکفورت معامله مي‌شود. اين شرکت هم‌اکنون به‌عنوان سومين شرکت خدمات مالي و بانکداري جهان شناخته مي‌شود. حالا با اعلام خروج آمريکا از برجام آليانتس تصميم گرفته از ايران خارج شود.


منبع: tasnimnews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/111578/تاکنون چند شرکت اروپايي مصمم به خروج برجام شدند؟
بستن   چاپ