طرح جايگزين توافق هسته‌اي از سوي آمريکا در راه است
شنبه 29 ارديبهشت 1397 - 5:22:04 PM
چه خبر - پونتيکو: پومپئو يک طرح جايگزين براي توافق هسته‌اي دارد

يک نشريه آمريکايي با اعلام اينکه وزير امور خارجه اين کشور قرار است درباره طرح جايگزين خود به جاي توافق هسته‌اي سخنراني کند، نوشت: دونالد ترامپ با خروج از توافق‌هاي بين‌المللي اعتماد اروپا را به لرزه در آورده است.
به نوشته نشريه پونتيکو، اکنون که دولت ترامپ از توافق هسته‌اي با ايران خارج شده و متحدان اروپايي‌اش را خشمگين کرده، آماده است تا درباره يک طرح جايگزين يا همان Plan B صحبت کند.
مايک پومپئو وزير امور خارجه آمريکا قرار است روز دوشنبه در بنياد هيرمتيج يک سخنراني ارائه دهد که به گفته مقامات در آن، يک استراتژي جامع براي مقابله آمريکا و اروپايي‌ها با فعاليت‌هاي غيرهسته‌اي ايران را تشريح خواهد کرد.
اين سخنراني تقريبا دو هفته پس از آنکه دونالد ترامپ رييس‌جمهور آمريکا اعلام کرد از توافق هسته‌اي با ايران خارج مي‌شود و تحريم‌هاي تهران را باز مي‌گرداند، انجام خواهد شد. اينکه رهبران اروپايي چگونه به آن واکنش نشان مي‌دهند يک سنگ محک براي ارزيابي استحکام روابط آمريکا ـ اروپا خواهد بود که در دوران رياست‌جمهوري ترامپ دچار آسيب شده است.
برايان هوک يک مشاور ارشد پومپئو گفت که دولت ترامپ کنار گذاشتن توافق هسته‌اي را يک فرصت مي‌داند، نه يک خودزني آنگونه که ديگر رهبران جهان توصيف مي‌کنند.
هوک روز جمعه در يک کنفرانس گفت: ما نيازمند يک چارچوب جديد هستيم تا به مجموع تهديدات ايران رسيدگي کند. ما اکنون فرصت داريم تا يک معماري بازدارنده و منع اشاعه بهتر براي ايران و منطقه خلق کنيم.
وي جزئياتي درباره سخنراني پومپئو ارائه نداد اما گفت که قرار است روي آنچه يک توافق هسته‌اي بهتر از آنچه که در دوران رياست‌جمهوري باراک اوباما در سال 2015 حاصل شد خواند، متمرکز باشد.
توافق هسته‌اي در ژوئيه 2015 ميان ايران و قدرت‌هاي جهاني حاصل شد که موجب رفع تحريم‌هاي تهران در ازاي محدوديت برنامه هسته‌اي اين کشور شد اما به‌رغم تاييد پايبندي ايران به تعهداتش ذيل اين توافق از سوي بازرسان بين‌المللي، ترامپ تاکيد داشت که اين يک توافق کوته‌بينانه است و علاوه بر موضوع هسته‌اي بايد برنامه موشکي بالستيک و سياست‌هاي منطقه‌اي ايران را نيز در بر بگيرد. وي همچنين نسبت به اينکه محدوديت‌هاي هسته‌اي ايران پس از يک دوره زماني منقضي مي‌شوند، انتقاد مي‌کرد.
رييس‌جمهور آمريکا سرانجام روز هشتم ماه مه خروج از توافق را اعلام کرد. رهبران اروپا از آن زمان در حال رايزني با ايران درباره چگونگي حفظ توافق هسته‌اي پس از خروج آمريکا هستند. اين کار براي کشورهاي اروپايي يک چالش به شمار مي‌آيد چرا که ماندن در توافق شرکت‌هايشان را در معرض خطر تحريم‌هاي آمريکا قرار مي‌دهد، هر چند آنها در پي يافتن راه‌هايي براي جلوگيري از مجازات آمريکا عليه شرکت‌هايشان هستند.
روسيه و چين نيز نارضايتي خود را از اين تصميم ترامپ ابراز کرده‌اند و اين امکان وجود دارد که بخواهند خلاء سياسي و اقتصادي ايجاد شده توسط آمريکا و اروپا را حتي با وجود خطر تحريم‌هاي واشنگتن پر کنند.
اما با توجه به سال‌هاي زياد و سازش‌هاي فراواني که براي حصول توافق هسته‌اي صرف شد، بعيد است ايران بپذيرد وارد دور جديدي از مذاکرات شود که فراتر از برنامه هسته‌اي‌اش خواهد بود. مشخص نيست که دولت ترامپ چرا تصور مي‌کند مي‌تواند يک ائتلاف را براي فشار بر ايران و آوردن آن پاي ميز مذاکره ايجاد کند در واقع رييس‌جمهور ترامپ با خروج از توافقات چندجانبه شامل توافق آب و هوايي پاريس و توافق هسته‌اي، اعتماد اروپا را به لرزه در آورده است.


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/111558/طرح جايگزين توافق هسته‌اي از سوي آمريکا در راه است
بستن   چاپ