معرفي ابوالقاسم فردوسي به عنوان يک شاعر ترکيه اي
چهارشنبه 26 ارديبهشت 1397 - 9:09:19 AM
چه خبر - معرفي شاعر بزرگ ايراني به نام ترکيه در آنکارا

ماجراي تلاش براي تصاحب مفاخر فرهنگي و تاريخي ملت ها آن هم در دوراني که ملت سازي به معناي جديد و مدرن آن فراگير شده است، از جمله مهم ترين دستور کارهايي است که در برخي کشورهاي منطقه متداول است و به دليل انفعال دردآور مقامات متوليان ايراني، هر بار زخم جديدي را بر پيکر هويت بزرگ و ارزشمند ايران زمين مي نشاند.
جدا از مسائلي که پيش از اين در مورد اسطوره ها و ارزش هاي فرهنگي ديگر ايراني پيش آمد و برخي کشورهاي منطقه مثل آذربايجان، ارمنستان و ترکيه سعي بر تصاحب اين ارزش ها به نام خود و مردم کشورشان داشتند، حالا دوباره سخن ها در مورد يکي ديگر از بزرگ ترين مفاخر فرهنگي ايراني در فضاي مجازي رسانه اي شده است؛ اتفاق عجيبي که البته شواهد نشان مي دهد مربوط به سال هاي اخير نيست و سال هاست که در ذهن و فکر بسياري از مردم کشور ترکيه ريشه دوانده است.

معرفي شاعر بزرگ ايراني به نام ترکيه در آنکارا

موضوع جديدي که از آن سخن به ميان است، مربوط به اقدام باور نکردني و عجيبي است که مسئولان يکي از دانشگاه هاي ترکيه در رأس آن قرار دارند و با نصب مجسمه اي از ابوعلي سينا، حکيم، شاعر، جغرافي دان و فيلسوف بزرگ ايراني در يکي از بيمارستان هاي زير مجموعه خود وي را يک حکيم ترک زبان معرفي کرده اند.
در اين تصوير که هم اکنون در فضاي مجازي دست به دست مي شود و از قرار معلوم مديران و متوليان فرهنگي کشور نيز تا پيش از اين از آن اطلاعي نداشته اند، مجسمه اي از حکيم ابوعلي سينا در محوطه بيمارستاني به همين نام در شهر آنکارا نصب شده است و در معرفي اين مجسمه او را حکيم، دانشمند، فيلسوف و شاعر ترکيه اي معرفي کرده است.
اين تصوير که در حال معرفي يکي از بزرگ ترين مفاخر تاريخ ايران به ترکيه است، در حالي در شبکه هاي مجازي دست به دست مي شود که بررسي ها نشان مي دهد از وقوع چنين رخدادي در شهر آنکارا و کشور ترکيه سال ها مي گذرد و حالا به مدد فضاي مجازي است که مردم ايران در جريان آن قرار گرفته اند.
براي اطلاع از اين حقيقت کافي است به بررسي موقعيت جغرافيايي استقرار اين مجسمه اشاره کنيم. مجسمه حکيم ابوعلي سينا در محوطه بيروني بيمارستان ابن سيناي آنکارا که زير مجموعه اولين دانشگاه پزشکي آنکارا است، قرار دارد.
اگرچه اين دانشگاه پزشکي در سال 1945 و پس از پايان جنگ جهاني دوم با کمک تعدادي از پزشکان مشهور آلماني آغاز به کار کرد، اما به صورت رسمي از سال 1985 بيمارستان ابن سينا با همين نام تأسيس شد و براي درمان بيماران مورد بهره برداري قرار گرفت.
برخي اطلاعات که «تابناک»، قادر به تأييد آنها نيست گوياي اين است که مجسمه مورد اشاره نيز در همان سال هاي اوليه تأسيس بيمارستان ابن سيناي آنکار در محوطه بيروي بيمارستان نصب شده است و اين موضوع (ترکيه اي بودن ابوعلي سينا) براي مردم شهر آنکارا و کساني که از اين بيمارستان استفاده مي کنند، موضوعي جا افتاده است.
همه آنچه به آن اشاره شد در حالي است که مرور سريع و کوتاه بر زندگي نامه اين دانشمند بزرگ ايراني ثابت مي کند که او هيچ ارتباطي به مليت ترکيه اي ندارد و به گواه تاريخ تحت هيچ شرايطي او را نمي توان از زبان و هويت ايراني جدا کرد.
حکيم ابوعلي سينا در سال 980 ميلادي در بخارا متولد مي شود. پدرش از صاحب منصبان حکومت سامانيان بود که البته اصالتي بخارايي نداشت و زاده شهر بلخ بود.
اگرچه هر دو شهر بخارا و بلخ در تاريخ گذشته ايراني در قلمرو جغرافيايي بزرگ ايراني بودند و در هر دو زبان فارسي فراگير و مسلط بود، اما شهر بلخ داراي ريشه هاي قديمي تري در زبان فارسي بود و به همين دليل تحت هيچ شرايطي نمي توان فارسي زبان بودن ابوعلي سينا را انکار کرد.
شهر بلخ را برخي منابع يکي از قديمي ترين شهرهاي جهان و زير مجموعه قلمرو بزرگ خراسان قديم مي دانند که زرتشت و آيين باستاني زرتشتي نيز در اين شهر ظهور پيدا کرده است.
اگرچه حکيم ابوعلي سينا بيش از 450 کتاب نوشته است که اکثر آنها به زبان عربي است، اما بيش از 30 کتاب نيز به زبان فارسي دارد و دليل نوشتن اکثر کتاب ها به زبان عربي نيز به دليل فراگير بودن آن زبان و حاکم بودن زبان عربي در قلمرو اسلامي بود.
اکنون و با همه اسناد تاريخي روشني که نشان مي دهد، اين دانشمند بزرگ فارسي زبان و ايراني تبار بوده است، اقدام مسئولان يکي از دانشگاه هاي ترکيه در نصب چنين مجسمه اي در بيمارستان ابن سينا بسيار عجيب است و عجيب تر اينکه اين موضوع از ديد متوليان فرهنگ و هنر و ميراث فرهنگي ايران به دور مانده است.
اين اتفاق شايد بهانه اي باشد که بتوان ضمن درخواست از مسئولان براي بررسي دقيق موضوع، همچنين عزم و اراده جديدي را براي استفاده از اين ارزش هاي تاريخي در مسير تقويت همبستگي هاي فراملي آغاز کنند.
بخارا که زادگاه ابوعلي سينا است، اکنون در کشور ازبکستان قرار دارد. بلخ که اصالت ابوعلي سينا به آن شهر باز مي گردد اکنون در کشور افغانستان قرار دارد. ابوعلي سينا بيش از 400 کتاب به زبان عربي دارد و اکنون بر ما ثابت شده است که مردم و مسئولان ترکيه اي نيز حالا به هر دليل به او علاقه فراواني دارند.
چه خوب و زيباست اگر اين شخصيت ارزشمند و تاريخي ايراني را بنا به دلايلي که ذکر شد، بهانه اي براي افزايش همبستگي ميان ملت ها و فروکش کردن خشونت در منطقه نماييم.


منبع: tabnak.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/109308/معرفي ابوالقاسم فردوسي به عنوان يک شاعر ترکيه اي
بستن   چاپ