واشنگتن: به دنبال توافقي تکميلي براي برجام هستيم
پنجشنبه 6 ارديبهشت 1397 - 1:59:07 AM
چه خبر - برجام يک توافقنامه الزام‌آور نيست

«برايان هوک» رئيس اداره سياستگذاري وزارت خارجه آمريکا و مشاور ارشد وزير خارجه آمريکا مي‌گويد برنامه جامع اقدام مشترک براي واشنگتن الزام‌آور نيست، چراکه تعهد سياسي دولتي بوده که ديگر قدرت را در اختيار ندارد.
وي که روز چهارشنبه با راديو ملي آمريکا (ان. پي. آر) گفت‌وگو مي‌کرد، گفت: «اين [سند] هيچ امضايي ندارد. هيچ وضعيت حقوقي‌اي ندارد. اين تعهد سياسي از سوي دولتي است که ديگر در قدرت نيست.»
هوک که مسئوليت گفت‌وگو با ديپلمات‌هاي اروپايي در تلاش براي «اصلاح» توافق هسته‌اي را بر عهده دارد، در پاسخ به اين سوال که هدف دولت آمريکا چيست، گفت: «آنچه داريم تلاش مي‌کنيم انجام دهيم، رفع کمبودهاي توافق هسته‌اي با ايران است. در طول چند ماه گذشته، با بريتانيايي‌ها، فرانسوي‌ها و آلمان‌ها سخت تلاش کرده‌ايم تا به توافق تکميلي‌اي برسيم که رئيس‌جمهور درخواست کرده تا بسياري از مسائلي را که با توافق موجود داريم، برطرف کند.»
وي در توضيح «توافق تکميلي»، گفت: «خوب، رئيس‌جمهور گفته است که اين يک توافق تکميلي است. اگر به تاريخچه کنترل تسليحاتي نگاهي کنيد، مي‌بينيد که ارتقا يا تکميل يک توافق با يک توافق ديگر بسيار معمول است. بنابراين، آنچه ما درخواست داريم، از لحاظ تاريخي موارد مشابه زيادي دارد. ما داريم درباره برنامه هسته‌اي ايران صحبت مي‌کنيم که سابقه‌اي از مخفي کردن برنامه هسته‌اي خود از جهان دارد. و فکر مي‌کنم برجام به حد کافي براي برطرف کردن نگراني‌هايي که درباره برنامه هسته‌اي ايران داريم، پيش نرفته و بايد توافق جديدي داشته باشيم.»
هوک در پاسخ به اين سوال که آيا براي رو روشن است که «دونالد ترامپ» رئيس‌جمهور آمريکا نهايتا چه تصميمي درباره برجام مي‌گيرد، گفت: «خوب، همانطور که رئيس‌جمهور گفت، او هنوز تصميم‌گيري نکرده است. او و رئيس‌جمهور [امانوئل] ماکرون [رئيس‌جمهور فرانسه] ديروز گفت‌وگوي بسيار خوبي داشتند. آن‌ها درباره هموار کردن راه براي يک توافقنامه جديد گفت‌وگو کردند، که مجموعه گسترده‌اي از نگراني‌ها درباره ايران را پوشش مي‌دهد. فکر مي‌کنم که فرانسه و ايالات متحده يکديگر را در اين زمينه که بايد رويکرد قدرتمندتري نسبت به گذشته اتخاذ کرد، بهتر درک مي‌کنند.»
وي افزود: «بنابراين فکر مي‌کنم که اين فرصت وجود دارد که رويکرد تازه‌اي اتخاذ شود، اما هنوز کارهاي بسيار زيادي باقي مانده است. هنوز براي گفتن اينکه آيا با اروپايي‌ها به توافق مي‌رسيم يا نه، خيلي زود است. هنوز شکاف‌هايي مانده که بايد برطرف شوند.»
او در پاسخ به مجري که گفت آمريکا هنوز با ديگر اعضاي گروه 1+5 هم تفاهم ندارد، چه برسد به ايران، گفت: «نه، براي رسيدن به يک توافق تکميلي، بسيار خوب با اروپايي‌ها کار کرده‌ايم. اما هنوز به آنجا نرسيده‌ايم.»
هوک درباره اينکه آيا آمريکا به دنبال محدوديت‌هايي است که از آنچه در برجام آمده طولاني‌تر است، گفت: «خوب، اين توافق موجود، برجام، محدوديت‌هايي بر ايران اعمال مي‌کند که اين محدوديت‌ها حدود سال 2020 تا 2025 منقضي مي‌شوند. بنابراين، ما مي‌خواهيم اين محدوديت‌ها را طولاني‌تر کنيم و همچنين مي‌خواهيم برنامه موشک‌هاي بالستيک قاره‌پيماي ايران را هم حل و فصل کنيم و همچنين بايد ايران را از ماجراجويي در خاورميانه، که منطقه را بي‌ثبات مي‌کند، بازداريم.»
او سپس در واکنش به صحبت‌هاي «محمد جواد ظريف» وزير امور خارجه ايران که به راديو ملي آمريکا گفته بود درخواست آمريکا براي طولاني کردن محدوديت‌هاي برجام «نقاض مباني» اين توافقنامه است، گفت: «خوب، اين گفته وزير خارجه ظريف که اين يک توافقنامه است، اشتباه است. در ديداري که در ماه سپتامبر در حاشيه مجمع عمومي ملل متحد داشتيم، او گفت برجام يک توافقنامه نيست. طرفين نتوانستند بر سر يک توافقنامه به توافق برسند و آن را "برنامه اقدام" نامگذاري کردند. بنابراين، اين برجام يک پيمان، يک توافقنامه اجرايي نيست. اين [سند] هيچ امضايي ندارد. هيچ وضعيت حقوقي‌اي ندارد. اين يک تعهد سياسي از سوي دولتي است که ديگر در قدرت نيست.»
اين مقام ارشد وزارت خارجه آمريکا در پاسخ به مجري که گفت به هر حال در برجام طرفين موافقت کرده‌اند که اقدامات مشخصي را انجام دهند، گفت: «اين [سند] اين وضعيت ضعيف را دارد، چون چند کمبود دارد. در سنا به رأي گذاشته نشده تا به چيزي دائمي و پايدار بدل شود. بنابراين، آنچه داريم تلاش مي‌کنيم انجام دهيم، کار با کنگره و متحدان اروپايي‌‌مان است تا اين کمبودها را برطرف کنيم.»
وي در پاسخ به اين سوال که اگر به فرض ايران حاضر به مذاکره درباره توافق جديدي باشد، آمريکا و اروپايي‌ها در برابر محدوديت‌هاي بيشتر، چه چيزي براي ارائه دارند، گفت: «اگر به تاريخ پيش از برجام نگاه کنيد، ايران جزئي از مذاکرات نبوده است. از آنجا که آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نمي‌توانست بگويد که برنامه هسته‌اي ايران صلح‌آميز است، شوراي امنيت سازمان ملل متحد و ائتلافي از سرتاسر جهان، مجموعه‌اي از تحريم‌ها را عليه ايران اعمال کردند. به همين دليل، دستکم 10 سال عليه ايران تحريم اعمال شد. ايران جزئي از آن بحث‌ها نبود.»
مجري پرسيد: «آيا اين به آن معني است که شما چيزي به ايران نمي‌دهيد و فقط به آن‌ها فشار خواهيد آورد؟» هوک در جواب گفت: «فکر مي‌کنم آنچه رئيس‌جمهور درخواست کرده، يک توافقنامه تکميلي با متحدان اروپايي است تا ايالات متحده امکان ماندن در اين توافق را پيدا کند. هنوز به آنجا نرسيده‌ايم، اما پيشرفت‌هايي کرده‌ايم.»
او در مورد اين که احتمال اينکه برجام به هم بخورد و ايران برنامه هسته‌‌اي خود را احيا کند، چقدر است، گفت: «خوب، اگر ايران بخواهد برنامه هسته‌اي خود را از سر بگيرد، با مجموعه‌ مشکلاتي بزرگتر از آنچه اکنون با آن روبرو هستند، مواجه خواهد شد. بنابراين، ما بر بعد ديپلماتيک اين مسئله بسيار متمرکز هستيم و تا ضرب‌الاجل 12 مي (22 ارديبهشت/ موعد بعدي تمديد تعليق تحريم‌هاي ايران) تمرکز ما بر همين موضوع خواهد بود.»
وي در مورد ريسک‌هاي احتمالي اين رويکرد گفت: «در طول چند ماه گذشته ما بر روي طرح‌هاي احتياطي براي وضعيتي که با متحدان اروپايي خود به توافقي دست پيدا نکنيم، کار کرده‌ايم.»
هوک در پايان در پاسخ به اينکه آيا اين طرح‌هاي احتياطي نظامي هستند، گفت: «نه، نه، نه. نه فقط حول ديپلماسي‌اي که مورد نياز خواهد بود.»


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/104594/واشنگتن- به دنبال توافقي تکميلي براي برجام هستيم
بستن   چاپ