چه خبر - پاکسازي بدن در بهار
براي سالم و چابک بودن همگام با نو شدن و شکوفه زدن درختان، نياز به بدني پاک و عاري از سموم داريد. بدنتان را در يابيد. غذاها، نوشيدنيها و عادات بهاري را به جانتان ببنديد و سرحال و شاداب از زيبايي اين فصل لذت ببريد. در ادامه دکتر سعيد صانعي، متخصص طب سنتي نکات مفيدي درباره شيوه زندگي در بهار ميگويد. براي دانستن فنون سنتي در بهار مطلب زير را از دست ندهيد.
بيماريهاي فصل بهار را دريابيد
در فصل بهار بيماريهاي پوستي و حساسيتهاي مختلف مانند آبريزش بيني، عطسه، کهير و خارش بسيار بروز ميکند.سرگيجه، پرخوابي و خواب آلودگي، بيحالي و کسالت، اسهال و استفراغ هم از ديگر علائم پاييزي براي بسياري از افراد است. با توجه به طب سنتي، دليل اصلي اين همه مشکلات در بهار منبسط شدن سمومي است که در زمستان خفته بودند؛در فصل بهار مواد و اخلاط غذايي که در زمستان به دليل سردي هوا منجمد بودند، در بدن سيار ميشوند و هرکدام بيماري خاصي را ايجاد ميکنند. فصل بهار زمان مناسبي براي دفع مواد زائدي است که در بدن باقي ماندهاند.
در طب سنتي هر فصل ويژگيهاي خاص و مزاج مخصوص به خودش را دارد . بهار از نظر مزاجي گرم و تر است، به همين دليل غذاهاي سنگين در اين فصل مناسب نيستند. گوشت از جمله غذاهايي است که بايد مصرفش کاهش يابد. بهتر است به جاي گوشت از مواد غذايي با حجم زياد که راحت هضم ميشوند، ميل کنيد. در بهار تا ميتوانيد شکمتان را با سبزيجات و ميوهها پر کنيد تا بدن بتواند فضولات را دفع يا بازيافت کند.
نوشيدني هاي فصل بهار
همانطور که بايد به غذاي خود توجه کنيد، نوشيدنيها نيز بايد با توجه به مزاج فصول مصرف شوند.از نوشيدنيهايي که براي بهار مناسبند، ميتوان به زنجبيل اشاره کرد. زنجبيل را دم کنيد و به صورت چاي بنوشيد تا مواد هضم نشده که در بدن تلنبار شدهاند، ذره ذره دفع شوند. شربت آبليمو و شربت نارنج و به، بهارياند. آب انار هم ميتواند گزينهاي مناسب اين فصل باشد. در گروه نوشيدنيهاي خنک، آب هويج و آب هندوانه براي دفع سموم از کليهها بسيار مفيد است و در گروه دمنوشهاي گرم نيز دم کرده بابونه مي تواند به کمک کليهها بيايد و به دفع سمومش کمک کند. خوردن دمنوشهايي مانند رازيانه براي خانمها و ارزن جوش براي آقايان بسيار توصيه ميشود.
آش بار کنيد
بهتر است در وعده نهار از غذاهايي حاوي حبوبات مانند جوانه ماش و جوانه عدس استفاده کنيد. سبزيجات ديگر مانند يونجه، ريحان، کرفس، کاهو، اسفناج، باميه و کلم ميل کنيد. اين سبزيجات همه و همه در راستاي دفع سموم کارسازند و به سلامت بدن شما کمک ميکنند. اين مواد فيبر بالايي دارند که حجم مدفوع را افزايش ميدهند.مدفوع در حجم زياد درست مانند اسفنج عمل ميکند که تمام سمومات را به خود جذب و از بدن خارج ميکند. کافي است مدتي از اين ترکيبات استفاده کنيد تا از شر رخوت و خستگي رهايي يابيد و احساس سبکي کنيد. آش جو براي اين فصل مناسب است اما توصيه ما به شما اين است که آش جو را هرچه بيشتر بهارانه کنيد و در آن کرفس، کلم، کدو سبز، اسفناج و برگ چغندر بنا به سليقه مزاجيتان اضافه کنيد. براي چاشني هم از آبغوره يا آب تمبر هندي غافل نشويد. اگر تا به حال آش دوغ درست نکردهايد، وقت آن رسيده است تا دستوراتش را بخوانيد و کمر همت بر تهيه آن ببنديد. آش دوغ در بعضي نقاط کشور مرسوم است که انتخاب مناسبي براي بهار است. آش دوغ غذايي سبک و دافع سموم است و بهتر است نخود، لوبيا و ماش در آن زياد نباشد تا سبزيجات به کار رفته در آن بدن را تميز کنند. تا ميتوانيد روغن و چربي را از غذا کم کنيد و فراموش نکنيد که در بهار سراغ کله پاچه نرويد. فرني و حريره بادام هم غذاهايي سبک، ساده و مقوياند و خيلي هم فضولات ندارند.
چاشنيهاي مناسب براي بهار
چاشني زنجبيل و سير هر دو آنتيبيوتيکهايي قوي به شمار ميروند که انگلها و ميکروبهاي روده را از بين ميبرند.زيره سياه به برنج اضافه کنيد تا سردي و رطوبت آن را بگيريد و مناسب براي فصل مرطوب بهار کنيد. غذاهاي شور، تند يا ترشيها در اين فصل خورده نشوند که فضولات آنها زياد است.براي مزه دار کردن غذاها ميتوانيد از تمبر هندي و آب نارنج استفاده کنيد که همسو با بهارند.
ميانوعده هاي مناسب براي فصل بهار
استفاده از سکنجبين را فراموش نکنيد، کاهو سکنجبين هم يکي از غذاهايي است که در بهار بسيار توصيه شده است که خوردن آن در سيزدهبهدر هم زمان ديرينه مصرف آن را اثبات ميکند. اين ترکيب به دفع سموم از کبد و کليهها کمک ميکند. سکنجبين از ترکيب يک شيريني و ترشي حاصل ميشود به طور کلي واژه سکنجبين از سرکه و انگبين از عسل گرفته شده است که در طب سنتي انواع مختلفي دارد. مويز و انجير در جيبتان بريزيد و به عنوان ميانوعده استفاده کنيد. فلوس نيز در گروه شبه غذاها قرار ميگيرد و به عنوان مسهل ميتوانيد از آن استفاده کنيد. فلوس ميوهاي است که اصالتا به کشور هند مربوط ميشود و روي درختي مرتفع رشد ميکند و شمايلي مانند لوله دارد که 30 يا 50 سانتيمتر طول دارد.
داخل ميوه فلوس پوسته و پرههايي وجود دارند. براي مصرف آن پرهها را خارج کنيد و به ميزان سه قاشق غذاخوري از آن را با يکي دو ليوان آب جوش به مدت پنج ساعت بخيسانيد، سپس صاف کنيد و در زمان ناشتا يا قبل از خواب بنوشيد تا به عنوان مسهلي قوي عمل و بيماري پوستي و کثيفي خون را درمان کند و به ميزان زيادي شما را از شر بيماريهايي مانند جوش صورت، آکنه و دمل که در اين فصل شايع است، خلاص کند.
دو نکته بهاري
نکته بهاري اول: اگرچه ورزش هميشه توصيه ميشود و رکن جدا نشدني سلامت بدن است، اما اهميت آن در فصل بهار دو چندان ميشود. ورزش به خاطر ايجاد شرايطي براي تنفس بيش از معمول و عرق کردن به دفع مواد رسوب کرده زمستاني کمک ميکند. به همين دليل پيادهروي و کوه نوردي را در هواي مناسب بهار در برنامه خودتان بگنجانيد. از طرفي رسوبات با ورزش از طريق انقباض و انبساط ماهيچهها، عصبها و تاندونها کنده و از طريق رودهها و کليهها از بدن خارج ميشوند.
نکته بهاري دوم: همانطورکه گفتيم در اين فصل بايد سعي کنيد بدن پاکيزه شود و يکي از کارهايي که بسيار در بهار براي دفع مواد زايد توصيه ميشود، حجامت است. به طور کلي فصد، حجامت و زالو بسيار در بهار رونق ميگيرند و خون دادن نيز راه ميانبري براي پاکسازي بدن محسوب ميشوند. اگر قصد اهداي خون داريد، حتما فصل بهار را انتخاب کنيد تا علاوه بر کمک به ديگران خودتان را نيز از شر بيماري فشار خون و مشکلات زيادي رهايي دهيد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : پاکسازي کبد در 6 مرحله آسان و هر آنچه بايد در مورد کبدتان بدانيد
منبع : jamejamonline.ir