چاقي گلوتن چيست؟ + چند نکته مهم در مورد گلوتن
پنجشنبه 30 فروردين 1397 - 3:57:36 AM
چه خبر - چاقي گلوتن و نکاتي مهم در رابطه با گلوتن

همه ما آموزش ديده ايم که چربي و قند باعث چاق شدن مان مي شود که البته نگراني ما در مورد قند درست است، اما آيا گلوتن به تنهايي مي تواند باعث چاقي و افزايش وزن ما شود يا جلوي کاهش وزن ما را بگيرد؟ مطمئنا تصور شما اين است که گلوتن باعث چاقي مي شود.
غذاهاي حاوي گلوتن به طور طبيعي مقدار زيادي کربوهيدرات دارند که اکثر مردم نيازي به خوردن اين نوع کربوهيدرات ندارند. اين افراد بهتر است اين نوع کربوهيدرات را از سبزيجات و غلات بدون گلوتن دريافت کنند. ديگر غلات بدون گلوتن مانند برنج و ذرت، نيز حاوي کربوهيدرات بالايي هستند که به اندازه غلات حاوي گلوتن چاق کننده نيستند.
کالري يا ميزان کربوهيدرات رژيم غذايي عوامل مهمي نيستند، در واقع آنچه مهم است نوع مولکول هاي موجود در کربوهيدرات ها و چگونگي تاثير آنها بر روي ژن هاي شماست که باعث شروع چاقي مي شوند. اگر دچار عدم تحمل گلوتن باشيد، گلوتن مي تواند ژن هاي چربي را در شما فعال کند.
در مورد گندم بايد گفته شود مقدار گندمي که مي خوريم تنها مسئله مهم نيست، بلکه ترکيبات پنهان گندم مهم تر هستند که باعث افزايش وزن و التهاب مي شوند.گندمي که امروزه مصرف مي کنيم با گندمي که اجداد ما در 100 سال پيش مصرف مي کردند، متفاوت است، بنابراين تاثيرات آن نيز متفاوت خواهد بود.
در ادامه به پنج نکته مهم در مورد گلوتن اشاره مي کنيم که همه شما لازم است بدانيد.

1. پروتئين است که باعث بروز مشکل مي شود

چاقي گلوتن چيست؟ + چند نکته مهم در مورد گلوتن

گلوتن پروتئين مهمي است که در برخي غلات يافت مي شود. اين پروتئين در تمام انواع گندم ها و همچنين در جو و چاودار يافت مي شود.
اما گلوتن در برخي مواد غذايي غير قابل انتظار هم وجود دارد، مانند برخي انواع شکلات ها، گوشت گاو، سس سويا، ويتامين ها و حتي برخي از انواع خمير دندان ها.
گلوتن با پروتئين موجود در ديگر غلات (مانند برنج) و گوشت (مانند استيک) متفاوت است و هضم کامل آنها براي انسان سخت است. اين نوع گلوتن مي تواند باعث بيماري برخي افراد شود، اما بر روي همه اين تاثير را ندارد.

2. نياز نيست به طور کامل از مصرف گلوتن اجتناب کنيد

براي برخي افراد – حدود يک درصد جمعيت مردم – گلوتن مي تواند تبديل به يک مشکل بزرگ و يا حتي منجر به مرگ شود. اين افراد دچار بيماري سلياک celiac هستند.
مبتلايان به سلياک آنچنان به گلوتن حساس هستند که مقدار خيلي کم گلوتن – حتي ذره اي از آن – مي تواند منجر به بيماري شديد شود. از آنجايي که گلوتن در افراد مبتلا به بيماري سلياک به ديواره داخلي روده کوچک آسيب مي زند، بنابراين مصرف آن مي تواند منجر به بروز مشکلات متعدد از جمله اسهال مزمن و گرفتگي عضلات شکم، پوکي استخوان و يا حتي بروز برخي سرطان ها شود.
اگر شما هم در بين اين يک درصد هستيد، لازم است يک رژيم غذايي کاملا بدون گلوتن انتخاب کنيد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علت، علامت و درمان سلياک

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : درباره بيماري سلياک چه مي دانيد؟

3. شايد لازم باشد مصرف گلوتن را به طور موقت قطع کنيد

طي 50 سال گذشته مصرف گلوتن در بين انسان ها افزايش چشمگيري داشته است و تاثير گلوتن را بر زندگي و سلامت خود به طور واضح مشاهده مي کنيم.
در اين شرايط اخيرا مشخص شده افرادي هستند که از حساسيت به گلوتن رنج مي برند. مبتلايان به حساسيت به گلوتن، پس از خوردن غذاهاي حاوي گلوتن دچار علائم ناخوشايندي مي شوند که عبارتند از: درد معده، نفخ، سوزش سر دل، درد مفاصل، سردرد، بثورات پوستي، خستگي شديد، بي خوابي و مغز مه آلود. گرچه بسياري از اين علائم شبيه به علائم بيماري سلياک هستند، اما حساسيت به گلوتن با بيماري سلياک بسيار متفاوت است. اگر به گلوتن حساسيت داريد، شايد لازم نباشد گلوتن را به طور کامل کنار بگذاريد.
در اين شرايط بهتر است به مدت چند هفته گلوتن را از رژيم غذايي خود حذف کنيد و سپس به تدريج مصرف دوباره آن را شروع کنيد تا بدن به مصرف گلوتن سازگار شود. پس از شروع تدريجي مصرف گلوتن ميزان مناسب بدن خود را مشخص کنيد.

4. رژيم غذايي بدون گلوتن باعث چاقي مي شود

چاقي گلوتن چيست؟ + چند نکته مهم در مورد گلوتن

افرادي که براي کاهش وزن گلوتن را کنار مي گذارند، بالعکس با افزايش وزن روبه رو مي شوند. علت بروز اين مسئله اين است که محصولاتي که فاقد گلوتن هستند معمولا حاوي مقدار زيادي چربي هاي اشباع شده، قند و سديم هستند و همچنين پر شده با ترکيبات تصفيه شده با گليسمي بالا هستند، مانند آرد برنج سفيد يا پر کننده هاي نشاسته اي مانند سيب زميني که تمام اين موارد مي توانند بر روي قند خون تاثير بگذارندو اشتهاي شما را افزايش دهند.
با مصرف غذاهاي فاقد گلوتن طبيعي مانند ميوه ها و سبزيجات، گوشت بدون چربي، ماهي، گوشت پرندگان، برخي غلات کامل مانند برنج قهوه اي و چاودار، رژيم غذايي بدون چربي يا کم چرب، آجيل ها و دانه ها، لوبيا و ساير حبوبات و چربي هاي سالم مانند روغن زيتون بهتر مي توانيد چربي هاي خود را از بين ببريد.

5. گلوتن چيز ترسناکي نيست

توصيه مي شود که آگاهي خود را نسبت به گلوتن افزايش دهيد و نه اينکه از آن بترسيد. لازم است ميزان حساسيت خود به گلوتن و مقدار مناسب مصرف گلوتن را براي بدن خود مشخص کنيد.
برخي ورزشکاران پس از حذف گلوتن از زندگي خود در ورزش موفقيت هاي بيشري کسب کرده اند، از طرفي ديگر برخي افراد که معمولا صبح ها با دل درد، سردرد، درد مفاصل و خستگي از خواب بيدار مي شوند، مدتي بعد از توجه به مصرف گلوتن و افزايش تدريجي آن بهبود پيدا کردند.
و کلام آخر اينکه حساسيت به گلوتن به معناي لزوم حذف گلوتن از رژيم غذايي نيست. حذف کامل گلوتن تنها براي کساني مهم است که به بيماري سلياک مبتلا هستند. به علاوه حذف گلوتن بسيار سخت و پر هزينه خواهد بود.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : مواد غذايي بدون گلوتن و پاسخ به 32 پرسش کوتاه


منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/103927/چاقي گلوتن چيست؟ - چند نکته مهم در مورد گلوتن
بستن   چاپ