تنش در صحن علني مجلس همزمان با سخنراني سيف + فيلم
سه شنبه 21 فروردين 1397 - 10:47:17 AM
چه خبر - بررسي وضعيت بازار ارز در دستور کار جلسه علني امروز مجلس

جلسه علني امروز مجلس دقايقي پيش به رياست علي لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي آغازشد.
رييس مجلس در ابتداي جلسه علني امروز خانه ملت گفت: بررسي وضعيت بازار ارز در دستور کار جلسه علني امروز نمايندگان قرار دارد.
وي در ادامه از رييس کل بانک مرکزي خواست ضمن ارائه توضيحاتي درباره علت نوسانات اخير بازار ارز، راهکارهاي دولت را در اين زمينه اعلام کند.
لاريجاني خطاب به نمايندگان گفت:وقتي جلسه را غير علني مي کنيم، مي‌گوييد چرا علني نشد، علني مي‌کنيم ميگوييد چرا غير علني نشد؟!
اگر نمايندگان در صندلي هاي خود نمي‌نشينند و نظم را رعايت نمي‌کنند، ديگر درباره ارز صحبت نخواهيم کرد.
برخي از آقايان نمي‌خواهند درباره ارز در مجلس صحبت شود، اگر بي‌نظمي شود بحث را منتفي مي‌کنيم و دستور بعدي را بررسي مي‌کنيم.
پيش از اين قرار بود نشست امروز مجلس با حضور وزير اقتصاد و رييس کل بانک مرکزي براي بررسي بازار ارز به صورت غيرعلني برگزار شود.
دقايقي پس از آغاز نشست غيرعلني امروز مجلس به‌صورت غيرعلني که به‌منظور رسيدگي به وضعيت بازار ارز برگزار شده بود، به‌دليل اعتراض نمايندگان متوقف و پس از راي‌گيري استمزاجي به‌شکل علني ادامه يافت.
نمايندگان مجلس پس از دقايقي از آغاز نشست علني امروز مجلس به‌صورت علني با ادامه آن به اين ترتيب مخالفت کردند.
بر اين اساس، در شرايطي که اين نشست علني اسلامي براي بررسي وضعيت بازار ارز به صورت علني از دقايقي پيش آغاز شده بود، همهمه و بي‌نظمي در جلسه علني باعث شد، علي لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي نحوه برگزاري جلسه را به راي نمايندگان بگذارد که در ادامه با اکثريت 254 نماينده حاضر در يک راي‌گيري استمزاجي با برگزاري جلسه به شکل علني موافقت کردند.
ولي الله سيف رييس کل بانک مرکزي سخنانش را در جلسه علني آغاز کرده بود اما همهمه نمايندگان و بي‌نظمي حاضر در نشست علني مانع ادامه صحبت وي شده بود. در حال حاضر وي ادامه گزارش خود را به نمايندگان ارائه مي‌کند.

سيف: به رهبري پيشنهاد کرديم يورو جايگزين دلار شود

ولي الله سيف گفت: من پيشنهادي را با حضرت آقا مطرح کردم که يورو در مبادلات ارزي جايگزين دلار شود چرا که دلار نقشي در مبادلات خارجي ما ندارد و ايشان هم از اين موضوع استقبال کردند.
وي با بيان اينکه «نرخ 4200 تومان براي دلار براي مسافران، بيماران و دانشجويان قابل دريافت است» گفت: با اين تفسير ديگر نرخ مبادله‌اي نداريم و توزيع دلار هم از طريق صرافي‌ها انجام خواهد شد.
رييس کل بانک مرکزي همچنين بر لزوم تعيين ضوابط سختگيرانه‌تر براي دريافت مجوز صرافي‌ها نيز تاکيد کرد و گفت: ديشب در جلسه‌اي طولاني در ستاد اقتصادي دولت که با حضور رئيس‌جمهور برگزار شد، تصميماتي گرفته شد که کليات آن اعلام شد و جزييات آن امروز بازتر مي شود. بر اين اساس مبناي ارزش گذاري دلار همان 4200 تومان خواهد بود.
وي ثبات بازار، کنترل تورم و روند کاهنده آن را از دستاوردهاي مهم دولت‌هاي يازدهم و دوازدهم عنوان و خاطرنشان کرد: دو سال است که نرخ تورم تک رقمي مانده و رشد اقتصادي هم در دوسال اخير وضع مثبتي داشته است. ما حجم بالاي نقدينگي در کشور را داريم که اثر آن تا اين لحظه در بازارها کنترل شده بود اما عوامل غير اقتصادي انتظارات و عدم اطمينان نسبت به آينده به طرق مختلف به مشکلات دامن زد.
دشمنان ما هم بيکار ننشسته اند و با التهاب آفريني بين‌المللي تلاش مي کنند اقتصاد ما را دچار التهاب و عدم تعادل کنند. در واقع التهابات بين‌المللي و برخي محدوديت‌ها در اين شرايط بي تاثير نيست. وگرنه ما منابع ارزي کافي داريم اما بزرگترين عاملي که اجازه نداد پيش بيني ما در دو ماهه آخر سال گذشته محقق شود، تشديد اين التهابات بود.
يکي از مشکلات ما اين است که مسافران مسئله اسکناس دارند و امکان استفاده از کارتهاي بين‌المللي را ندارند. بنابراين اسکناس لازم براي سفرهاي آنها بايد تامين شود.
در خرداد 92 که انتخابات انجام شد، نرخ ارز 3 هزار و 700 الي 800 تومان بود؛ به محض اعلام نتايج انتخابات بدون اينکه هنوز دولت جديد شروع به کار کند ظرف 2 تا 3 ماه قيمت‌ها روند نزولي پيدا کرده و در مرداد ماه به زير3 هزار تومان رسيد. در پروسه زماني که دلار روند نزولي داشت هيچ اقدام خاصي در اقتصاد انجام نشده بود، تنها يک اميد مثبت و يک انتظار باعث شد که يک شرايط خيلي طبيعي در اقتصاد کشور ايجاد شود، همان طور که همين عامل مثبت اثر داشته عوامل منفي نيز باعث بروز انتظارات منفي، عدم اطمينان به آينده مي‌تواند بازار را دچار التهاب کرده و مشکلاتي را ايجاد کند.
دشمنان ما در تلاش هستند تا از هر فرصتي در جهت التهاب آفريني در اقتصاد ما استفاده کنند، البته اقدامات دشمن جاي تعجب ندارد اما در داخل بايد روش‌هايي را در پيش بگيريم که خود ما التهاب‌هاي مصنوعي ايجاد نکنيم. در هر کشوري با هر ميزان از اقتدار و ذخاير، انتظار منفي به وجود بيايد و بحث انتقال سرمايه و نگراني نسبت به آينده به وجود آيد به هيچ وجه نمي‌توان در مقابل آن ايستاد. اما چرا ما خود به التهاب‌آفريني دست مي‌زنيم؟ تقاضاي ما از شما اين است که کمک کرده زيرا همه ما در يک کشتي نشسته‌ايم و بايد در جهت بهبود شرايط حرکت کنيم.
سيف با اشاره به نشست کميسيون اقتصادي مجلس با تيم اقتصادي دولت براي بررسي وضعيت بازار ارز گفت: از روز گذشته اول وقت به دليل استمرار نشست‌ها در هيئت دولت درگير مباحث ارزي بوده‌ايم و در دولت در حال جمع‌بندي مباحث هستيم. جلسات فشرده‌اي براي ساماندهي بازار ارز در هيئت دولت در حال برگزاري است، حتي معاون اول رئيس جمهور و خود رئيس جمهور نيز در نشست‌ها شرکت مي‌کنند.
من طرح کميسيون اقتصادي مجلس در رابطه با ساماندهي بازار ارز را مطالعه کرده‌ام و مواد مثبتي از آن استخراج کردم و خوشبختانه برخي از مواد موجود در اين طرح از سوي بانک مرکزي از قبل اجرايي شده است اما در خصوص برخي از بندها نيز به آقاي پورابراهيمي عرض کردم که با صحبت مي‌توانيم در خصوص اين بندها به توافق برسيم. ما در شرايط عادي نيستيم و دشمنان ما توطئه‌هاي خود را ادامه مي‌دهند، تصميم ما اين است که همه امکانات در خدمت تأمين نيازهاي واقعي اقتصاد کشور قرار بگيرد البته در يک فضاي شفاف و يک افقي که اشراف کامل بانک مرکزي بر همه ابعاد داشته و مانور تصميم‌گيري داشته باشد.
وي از ايجاد سامانه‌اي براي بهبود وضعيت بازار مسکن خبر داد و افزود: در اين سامانه کليه ارزهاي ورودي کشور ناشي از فروش نفت، درآمدهاي غيرنفتي و هرگونه درآمد ارزي که کشور دارد در اين سامانه ورود پيدا کرده و همه مصارف ارزي کشور نيز در آن سامانه پاسخ داده مي‌شود. بررسي‌هاي ما نشان مي‌دهد که خوشبختانه کشور در يک وضعيت تعادل قرار دارد و اين اقدامات و التهاب آفريني‌هايي که دشمنان ما در فضاي مجازي انجام مي‌دهد نبايد ما را نگران کند. متأسفانه ما فضايي را به آنها داده‌ايم و اجازه هم داده‌ايم که بي‌انضباط هر کاري دلشان مي‌خواهد بکنند.
اقداماتي که در بين‌التعطيلين در اوايل فروردين رخ داد يک عامل و علامت بسيار مشخص اثبات کننده اين ديدگاه است، اصلا بازار در سنوات گذشته در تعطيلات تا 15 فروردين هيچ تحرکي نداشته، اتفاقاتي که رخ داد متأسفانه در فضاهاي تلگرامي و مجازي بوده و با اعلام قيمت‌ها التهاب ايجاد کرد. در اين روزها طبق پيش‌بيني احساس مي‌کرديم که اين اقدامات ايجاد شود تيم ما بسيج شده و آماده بود، از ابتداي روز 5 فروردين تيم ما در بازار حضور داشته و به عرضه ارز اقدام کرده است در حالي که در سنوات گذشته چنين موضوعي وجود نداشت. اعلام قيمت‌هاي غلط از سوي برخي در حتي يک درصد و دو درصد ارز مبادله شده نيست، 300 هزار يا 200 هزار آن هم فقط کاغذي و لفظي بوده و معامله اصيلي اتفاق نمي‌افتد.
ما نبايد اجازه دهيم که اقتصاد ما اين منابع عظيم ارزي کشور که صرف واردات کالاهاي واسطه‌اي و مواد اوليه کارخانجات مي‌شود تحت تأثير اين علامت بسيار غلط اقتصادي قرار بگيرد، بايد تصميم گرفته شده و التهابات پايان يابد، ما سال گذشته بسته‌اي را که اجرا کرديم برخي تصميمات اقتصاددانان بوده و اجزاي آن را تأييد مي کردند. تنها موردي که در خصوص بسته اجرايي دولت، دوستان انتقاد داشتند در رابطه با بحث سپرده‌گيري بوده است، اکنون نيز برخي‌ها معتقدند هيچ وقت به نظر نمي‌رسد که اين اقدامات به مصلحت باشد که جاذبه براي ساير بازارها ايجاد شود.
بايد در اين فضا تصميم بگيريم که تسلط خود را بر شرايط ارز کشور محرز کرده و وضعيت را به دست بگيريم و در نتيجه متناسب با فضايي که براي ما پيش مي‌آيد از حيث گشايش‌ها و يا محدوديت‌هايي که پيش رو داريم بتوانيم انعطاف‌پذير بوده و با سرعت واکنش نشان دهيم. همه توان ما در خدمت ساماندهي اين بازار بوده تا بتوانيم اين تسلط را بر بازار حاکم کنيم از اين رو مسلماً نياز به کمک و حمايت مجلس داريم. اينکه دشمن بر روي کشور ما ذره‌بين قرار داده است، نبايد اجازه التهاب آفريني به دشمنان داده شود و بايد بتوانيم با هماهنگي و همفکري شرايط را به سمت بهبود هدايت کنيم.
بر اساس بررسي‌هايي که انجام شده تعادل لازم در منابع و مصارف ارزي کشور وجود دارد، در اين فضا نبايد نرخ ارز اين نوسانات را داشته باشد از اين رو جاي پاهايي ديده مي‌شود که حتي کشورهاي اطراف ما از جمله امارات و عربستان نيز در نوسانات بي‌تقصير نيستند. متأسفانه بازار دوبي به گونه‌اي شده که هر روز عليه اقتصاد ما تلاش مي‌کند، ما بايد آرامش خود را حفظ کرده و اجازه ندهيم که دشمنان بر برهم زدن اقتصاد ما اميد ببندند. در اين مدت که بين منابع و مصارف تعادل وجود دارد و 4 هزار و 200 تومان مبناي بسيار منطقي براي اين کار است و با شاخص‌هاي اقتصادي تطبيق دارد قرار نيست اين رقم ثابت بماند تا باز اشتباهات گذشته تکرار شود.
قرار است نرخ ارز متناسب با متغيرهاي اقتصادي حرکت کند از اين رو ممکن است در طول سال 5 الي6 درصد نيز نوسان داشته باشد که اين اشکالي نداشته و در همه دنيا نيز اين وضعيت را دارد. آنچه که اهميت دارد اين است که ما اکنون در رابطه با نوع تخصيص ارز و تأمين ارز براي ورود کالاهاي اساسي اولويت‌گذاري کرده و طبقه‌بندي در راستاي کالاهاي صادراتي نيز صورت بگيرد. بايد متناسب با توان ارزي کشور نسبت به واردات کالاهاي اساسي اقدام کنيم در غير اين صورت بايد تدابير ويژه صورت گيرد. متأسفانه اقلامي به صورت قاچاق وارد کشور مي شود که حيف منابع ارزي کشور است که سهم اين نوع واردات شود از اين رو بايد تشديد نظارت‌ها صورت گيرد تا منابع بي‌حساب و کتاب از کشور خارج نشود.


منبع: ilnanews.com/ isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/100261/تنش در صحن علني مجلس همزمان با سخنراني سيف - فيلم
بستن   چاپ