گفتگوي ظريف با BBc عربي
يکشنبه 19 فروردين 1397 - 8:47:17 PM
چه خبر - ظريف: توافق هسته‌اي در حال اجراست

محمدجواد ظريف، وزيرامورخارجه ايران در گفت‌وگو با بي‌بي‌سي عربي در پاسخ به اين سوال که آيا برجام، توافق هسته‌اي همچنان ادامه مي يابد؟ گفت: توافق هسته‌اي توافقي بين‌المللي و چند جانبه است و آمريکا تنها يک طرف از اين توافق است، آمريکا کشوري است که عضو دائم شوراي امنيت است و ناظر بر صدور قطعنامه‌هايي که به اجماع در مورد توافق هسته‌اي صادر شده بوده است.
توافق هسته‌اي در حال اجرا است، اما اين امر به اين معنا نيست که همه طرف‌ها به آن پايبند هستند و آمريکا درعدم پايبندي به توافق ‌هاي بين‌المللي سابقه‌اي ديرينه دارد؛ براي مثال آمريکا توافق پاريس در مورد تغييرات آب و هوايي را نقض کرد. براساس اتفاقاتي که افتاده است اگر آمريکا از خواسته‌هاي دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور اين کشور پيروي کند، نشان مي دهد که اين کشور شريک قابل اعتمادي در توافقات بين‌المللي نيست.
امروزه در حالي که برخي به دنبال توافق‌هاي مشابه با کشورهاي ديگر هستند، آمريکا پيامي را مي‌رساند که مفاد آن طول عمر توافق‌ها در خوشبينانه‌ترين حالت به اندازه يک دوره رياست جمهوري است.
وزير خارجه کشورمان در پاسخ به سوالي در رابطه با يمن و متهم کردن ايران به حمايت موشکي از انصارالله به منظور بمباران کردن رياض گفت: ما به طور روشن توضيح داديم که ايران از يمني‌ها حمايت موشکي نمي کند. يمن تحت محاصره است به طوري که حتي از ورود غذا و دارو به يمن ممانعت مي شود و اين امر مانع انجام و ظايف بشردوستانه سازمان ملل شده است.
اين چه محاصره اي است که مانع ورود غذا و دارو مي‌شود و ميليون‌ها يمني براثر بيماري وبا مي ميرند. اين مايه ننگ است. من اين مسئله را مطرح مي کنم که اگر حصاري وجود دارد که مانع ورود دارو يه يمن مي شود و دبيرکل سازمان ملل اخيرا اعلام کرد که در سال گذشته 21 ميليون نفر در يمن از سوءتغذيه رنج مي برند و امسال تعداد آنها به 22 ميليون نفر رسيد، اگر چنين حصار موفقي وجود دارد که حتي از ورود دارو مي تواند ممانعت کند، پس چگونه نمي تواند مانع ورود موشک‌ها به يمن شود؟
ظريف در پاسخ به اين سوال که اگر در مورد جزئيات وضعيت يمن صحبت کنيم، مي بينيم که ايران در آنجا متحدي به نام ا نصارالله دارد و سعودي‌ها معتقدند که ايران در منطقه نفوذ آنها اعمال نفوذ مي کند، گفت: ما از همان ابتدا بر اين باور بوديم که ايجاد راه‌حل سياسي در يمن ضروري است و قبل از اينکه بحران يمن به وجود آيد ما به سعودي‌ها پيشنهاد کمک براي ايجاد راه‌حل سياسي در يمن را داديم، من در سال 2013 پيامي به سعود الفيصل ، وزير خارجه فقيد عربستان در اين رابطه فرستاده‌ام.
آنها پاسخ دادند که جهان عرب به شما مربوط نمي شود. بعد از آغاز جنگ نيز بار ديگر به طو رمستقيم اين پيشنهاد را مطرح کرديم. سه سال است که جنگ يمن آغاز شده است و اکنون وارد سال چهارم شده‌ايم. آنها گمان مي کردند که در طول دو هفته مي توانند جنگ را تمام کنند. ما پيشنهاد آتش‌بس فوري، کمک‌هاي بشردوستانه داديم و سپس پيشنهاد گفت‌وگوي سياسي ميان تمام طرفهاي يمني و تشکيل يک دولت که تمام طرفها در آن سهيم باشند را داديم اما متاسفانه عربستان و هم پيمانانش به اميد پيروزي در اين درگيري از طريق نظامي تمام اين پيشنهادات را رد کردند.
به نظر من اکنون نيز دير نشده است، طبيعتا براي تعداد زيادي يمني که جانشان را از دست داده‌اند دير شده است. اما براي ايجاد يک راه‌حل سياسي کاملا دير نشده است و اگر عربستان به دنبال ايجاد راه‌حل سياسي در يمن است ايران يک شريک جدي براي ايجاد اين راه‌حل خواهد بود و راه‌حل‌هايي از اين قبيل بايد از طريق مذاکره و ميان طرف‌هاي يمني باشد و طرف‌هاي خارجي به جاي ديکته کردن بايد براي تسهيل اين راه حل تلاش کنند و ما آماده کمک براي ايجاد اين راه‌حل سياسي هستيم.
ظريف در پاسخ به اين سوال که در گفت‌وگو با تعدادي از سياستمداران عرب آن‌ها مي‌گويند مشکل ما اين است که ايران پيام‌هاي متناقضي براي ما ارسال مي‌کند از طرفي مي‌گويند که ما دست همکاري و کمک دراز مي‌کنيم سپس يکي ديگر از تهران ما را تهديد مي‌کند و يا ديگري مي‌گويد ما بر چهار پايتخت عربي سيطره داريم، چه بسا مشکل از پيام‌هاي تهران باشد، گفت: اين درست نيست، اين از نوع اظهاراتي است که اسرائيلي‌ها در زمان مذاکرات هسته‌اي صادر مي‌کردند، آنها مي‌گفتند کساني که توافق هسته‌اي را امضا مي‌کنند نمي‌توانند آن را اجرا کنند، آنها مي‌گفتند که سخناني که از تهران صادر مي‌شود دوگانه است.
ايران يک گروه سياسي فراگير نيست، ما ديکتاتوري نداريم در حاليکه آن‌ها دارند، ما در ايران صداهاي زيادي داريم که شنيده مي‌شود و بيان کننده ديدگاه صاحبش است. ما در پايان توانستيم توافق هسته‌اي را اجرا کنيم در حاليکه برخي معتقد بودند که مخالفان داخلي برجام آن را نقض خواهند کرد. ايران اکنون به طور کامل به توافق هسته‌اي پايبند بوده است و اين مساله را ما اعلام نکرديم بلکه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي 11 بار اعلام کرد که ايران به طور کامل به تمام بندهاي توافق هسته‌اي پايبند بوده است.
ظريف در پاسخ به اين سوال که اما زماني که ايراني‌ها را در عراق و سوريه مي‌بينند و يا مي‌بينند که برخي‌ها در لبنان، فلسطين و يمن با ايران هم‌پيمان هستند حق ندارد که احساس خطر و يا تهديد کنند، گفت: ايران به جايي که دولت رسمي آن کشور از آن دعوت کند نمي‌رود و موضع ما اين است که ملت‌هاي اين منطقه در مورد آينده خود تصميم مي‌گيرند و ما به جاي آنها تصميم‌گيري نمي‌کنيم، ما هيچگونه طمعي در اين کشورها نداريم، ما از فلسطيني‌ها حمايت کرديم و افتخار مي‌کنيم.
ما از سعودي‌ها مي‌پرسيم که چرا از فلسطين حمايت نمي‌کنيد؟ چرا آن‌ها در محکوم کردن جنايت‌هاي غزه ترديد دارند؟ چرا به اسرائيلي‌ها روي مي‌آورند در حاليکه فلسطيني‌ها را مي‌کشند؟ چرا به آمريکا روي مي‌آورند، آمريکايي که چيزي که مالکيت آن را ندارد يعني قدس را به صهيونيست‌ها مي‌دهد، چيزي که آمريکايي‌ها مالک آن نيستند و صهيونيست‌ها مستحق آن نيستند، نکته قابل توجه اين است که سعودي نه تنها هيچ تلاشي براي بازگرداندن حقوق فلسطيني‌ها نمي‌کنند بلکه در صف دشمن نيز قرار مي‌گيرند.
وزير خارجه کشورمان در پاسخ به اين سوال که اسرائيل شما را خطري براي موجوديت خود مي‌داند، ‌گفت: اسرائيل از نتايج اقداماتش رنج مي‌برد، اسرائيل تلاش دارد براي جنايت‌هايي که در هفت دهه اخير منجر به فاجعه انساني شده است پوشش درست کند.
اسرائيلي‌ها فاجعه انساني درست کردند، حقوق فلسطيني‌ها را نقض کردند، فلسطينيان را سرکوب کردند و آن‌ها را به قتل رساندند.
وزير خارجه ايران در پاسخ به اين سوال که آيا نشست اخير ايران ـ ترکيه ـ روسيه در آنکارا در رابطه با سوريه نتايج خوبي به دنبال داشت، گفت: اين همکاري‌ها تنها گزينه حل تمام درگيري‌ها است،‌ در اواخر سال 2016 و اوايل سال 2017 برخي در نتايج نشست‌ آستانه شک و ترديد داشتند اما اين تنها پروژه‌اي بود که توانست درگيري‌هاي سوريه را کاهش دهد، درست است که به طور کامل و به شکلي که انتظار مي‌رفت درگيري‌ها را متوقف نکرد اما نتايجي بهتر نسبت به ديگر اقدامات به دنبال داشت.
ما به دنبال کاهش تنش در آنجا هستيم اما متاسفانه برخي‌ها توافق آتش‌بس را نقض مي‌کنند، در آنجا سازمان‌هاي تروريستي مانند النصره وجود دارد که به توافق پايبند نيست و آتش‌بس را نقض مي‌کند که بايد با آن برخورد شود.
وي در پاسخ به اين سوال که طبق گفته سازمان ملل تعداد کودکان کشته شده در اين مرحله بيش از مرحله گذشته است، گفت: متاسفانه اين يک ادعا است، بيشترين احترام را براي قوانين بشر دوستانه و بين‌المللي را قائل هستيم، با صرف‌نظر از جنايتکاران و قربانيان اين موضع ايران است، اين براي ايران يک اصل ثابت در تمام مسائل است. فراموش نکنيد که سطح درگيري در سال گذشته کاهش يافت که البته نياز به تلاش بيشتر دارد.
نشست اخير سوچي را برگزار کرديم که به دنبال آن بزرگ‌ترين نشست سوري‌ها شامل مخالفان و موافقان دولت سوريه برگزار شد، از نظر ما اين شروع خوبي بود و بايد ادامه پيدا کند.
وزير خارجه کشورمان در ادامه گفت: طبيعتا اختلافاتي وجود دارد اما اين نشست‌ها بسيار مهم هستند زيرا ابزاري براي تعامل با اين اختلافات، برنامه‌ريزي براي آينده، چگونگي اجراي روند سياسي و تسهيل گفت‌وگو ميان سوري‌ها است و همه بايد بدانند که آينده سوريه را سوري‌ها مشخص مي‌کنند.
ظريف در پاسخ به سوالي در رابطه با حضور نظامي آمريکا در سوريه و توئيت‌هاي ترامپ در اين رابطه، گفت: در ابتدا به نظر من که نيروهاي آمريکايي هيچ جايي در سوريه ندارند، اختلافات زيادي ايجاد کردند، آنها نه تنها يکپارچگي سرزميني سوريه را گستند بلکه انسجام ملي آنها را نيز از بين بردند، به نظر من حضور آمريکا در سوريه اشتباه بود و بايد تصحيح شود.


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/100105/گفتگوي ظريف با BBc عربي
بستن   چاپ