خواص قروت، غذايي که ثبت ملي شد + طرز تهيه قروت
دوشنبه 1 مرداد 1397 - 11:22:19 AM
چه خبر - خواص قروت

قروت از جمله غذاهايي است که از فراورده دامي تهيه مي شود و رنگ بنفش و زيباي آن نظر هر بيننده اي را جلب مي کند. دانش و فرهنگ غذاي محلي قروت خراسان جنوبي در فهرست ميراث ناملموس کشور به ثبت رسيد.
سيداحمد برآبادي مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل ميراث فرهنگي خراسان جنوبي با اعلام اين خبر اظهار کرد: تأثير غذا و فرهنگ و رابطه آن، دوسويه است. همان گونه که محيط و فرهنگ باعث شکل گيري اين نوع غذاي محلي مي شود، غذاي محلي هم بر فرهنگ تأثيرگذار است.
کشک در اين غذا به لحاظ رنگ متفاوت است وبه رنگ بنفش ديده مي شود که در غذاها کمتر ديده مي شود. کشک ماده اصلي اين غذاست در صورتي که درغذاهاي ديگر کشک به غذايي مانند بادمجان اضافه مي شود.
قروت سرشار از کلسيم است و در شرايطي که پوکي استخوان وپوسيدگي دندان شيوع زيادي دارد، اين غذا به سلامت کودکان و زنان کمک زيادي مي کند. قروت به دو صورت گرم و سرد مصرف مي شود؛ براي تهيه قروت گرم مقداري پيازداغ يا سيرداغ تهيه و قروت را به آن اضافه مي کنند. کمي نمک و فلفل سياه هم افزوده مي شود و قبل از آن که به جوش بيايد، از روي حرارت برداشته مي شود و آماده خوردن است. قروت گرم را گاهي با بادمجان، کدو، کما و سبزي هاي پخته مثل اسفناج ميل مي کنند. اين غذا از جمله غذاهاي سنتي شهرستان بيرجند و خراسان جنوبي است که هنوزدربيشتر نقاط آن را طبخ مي کنند.
در ادامه شما را با طرز تهيه اين غذاي ساده و پرخاصيت آشنا مي کنيم.

طرز تهيه قروت
قروت,کشک,کشک جوش

ماستي که کره آن را گرفته اند، در کيسه اي پارچه اي مي ريزند تا آب آن جدا شود، سپس آن را به صورت گلوله هاي کوچکي در مي آورند و در آفتاب خشک مي کنند. محصول به دست آمده قروت نام دارد.
اگر از ماست استفاده شده در تهيه قروت، کره نگرفته باشند، قروت چرب تر و مقوي تر است و به کشک معروف بيرجندي شناخته مي شود که هنگام ساييدن به رنگ بنفش در مي آيد، براي تهيه اين کشک از ظرف چدني استفاده مي کنند. همچنين قروت حاصل از شير گوسفند بهتر ازمحصول شير بز و قروت حاصل از شير بز بهتر از شير گاو است.
معمولا در نقاط مختلف کشور انواع اشکنه طبخ مي شود. شايد شما هم اشکنه کشک خورده باشيد. ممکن است کشک آن را در ظروف مخصوص ساييده باشند يا از کشک آماده استفاده کنند.
مي توان گفت اشکنه، خورش يا خوراکي همانند آبگوشت است که نان در آن تريد مي کنند و مي خورند. اشکنه انواع بسياري دارد که خوشمزه ترين آن اشکنه کشک است.

مواد لازم براي تهيه اشکنه کشککشک ساييده شده - 250 گرم
روغن - پنج قاشق غذاخوري
نعناع خشک - يک تا 2قاشق غذاخوري
فلفل و زردچوبه - به ميزان لازم
پياز - 2عدد متوسط
مغز گردو خرد شده - 200 گرم
تخم خربزه - 200 گرم (اختياري)
دستور تهيه اشکنه کشک

پيازها را خرد کنيد و درون روغن با شعله کم تفت دهيد تا نرم شود. سپس گردوي خرد شده را به پياز اضافه کنيد تا کمي تفت بخورد و روغن آن خارج شود اما زياد نسوزد. نعناع خشک و کمي زردچوبه را اضافه کنيد و خوب هم بزنيد. کشک ساييده شده را با دو پيمانه آب رقيق کنيد و به ديگر مواد که تفت خورده بيفزاييد. بگذاريد تا کمي کشک و ديگر مواد بپزد و غليظ شود (شعله بايد کم باشد و مداوم هم بزنيد تا کشک به اصطلاح نبرد). در آخر کمي فلفل به آن اضافه کنيد و از روي شعله برداريد. اشکنه کشک شما آماده است؛ درون آن نان تريد و ميل کنيد.

چند نکته

اگر تمايل داريد از تخم خربزه استفاده کنيد به اين صورت عمل کنيد: براي تهيه شيره تخم خربزه بايد کمي تخم خربزه را تفت دهيد و بعد از اين که سرد شد آن را آسياب کنيد. سپس کمي آب به آن اضافه کنيد و هم بزنيد تا رنگ آب عوض شود. تخم خربزه را صاف کنيد و از آب آن يا همان شيره تخم خربزه درون اشکنه بعد از اين که کشک را اضافه کرديد، استفاده کنيد.
براي اين که اشکنه طعم بهتري داشته باشد از کشک سنتي استفاده کنيد. براي ساييدن کشک بايد مقداري آن را خيس کنيد تا کمي نرم شود و سپس درون آسياب برقي بريزيد. در اشکنه کشک به علت وجود کشک از نمک استفاده نکنيد.
براي ساييدن کشک، بعد از خيس کردن و صاف کردن آن همراه با گردوي آسياب شده در کشک ساب آن قدر مي مالند تا به روغن بيفتد سپس به آن آب اضافه مي کنند.

بيشتر بدانيد : خواص کشک

بيشتر بدانيد : اگر کشک مي خوريد، بخوانيد

بيشتر بدانيد : فوايدي از كلسيم موجود در كشك

بيشتر بدانيد : عسل و کشک با طعم مرگ!


منبع : Khorasannews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/126111/خواص قروت، غذايي که ثبت ملي شد - طرز تهيه قروت
بستن   چاپ